top of page

Informatie voor zorgprofessionals

In het onderstaande deel kunt u antwoorden vinden op de vragen die u misschien nog heeft over ons onderzoek. Heeft u vragen die hieronder niet beantwoord worden? Dan kunt u contact opnemen met onze coördinerend onderzoeker via: TimedOnderzoek@erasmusmc.nl.

 • Welke patienten kan ik opgeven voor inclusie?
  Patienten moeten aan een aantal eisen voldoen. De eisen zijn er om ervoor te zorgen dat de patient geen onnodige risico's loopt tijdens het onderzoek, of data op een negatieve manier beinvloed. Als inclusiecriteria geldt: - Tussen de 18 en 75 jaar - Heeft type 2 diabetes - Een BMI van hoger dan of gelijk aan 27 kg/m2 - Spreekt en begrijpt de Nederlandse taal voldoende - Bezit een smartphone met Android of iOS Patienten mogen niet deelnemen bij: - Zwangerschap of lactatie - Ernstige psychische problemen en/of de gebruik van antipsychotica - Ernstige hartaandoeningen zoals: significante hartritmestoornissen, onstabiele angina pectoris, hartfalen - Orgaanfalen - Onbehandelde hypothyroidisme - Vergevorderde nierfalen - Kanker - Transplantaties, myocardial infart, cerebrovasculair accident, of een grote operatie in de laatste 3 maanden - Diabetes veroorzaakt door corticosteroid gebruik waarbij er nog gebruik wordt gemaakt van de medicatie
 • Wat voor dieet krijgt mijn patient bij deelname?
  Uw patient wordt na inclusie gerandomiseerd in een van twee groepen: de controle- of interventiegroep. Beide groepen krijgen voor twaalf maanden hetzelfde matig koolhydraatbeperkt, Mediterrane dieet voorgeschreven. Dit betreft een dieet dat is ingedeeld in drie fasen. De eerste fase (drie maanden) zal 80 gram koolhydraten bevatten. In fase twee (drie maanden) wordt dit opgehoogd naar 100 gram koolhydraten. In de laatste fase (zes maanden) is dit 120 gram koolhydraten. Tijdens alle drie de fasen zullen deelnemers 1300 kcal (vrouwen) of 1500 kcal (mannen) eten. Ons dieet is kenmerkend door de hoeveelheid groenten, vis en olijfolie dat wordt voorgeschreven. We willen graag dat de deelnemers zo gezond mogelijk worden. Ze worden aangeraden om bij elke maaltijd groenten te eten.
 • Wat krijg ik allemaal te weten als mijn patient deelneemt?
  De gezondheid van uw patient is voor u natuurlijk net zo belangrijk. Als uw patient deelneemt aan ons onderzoek, dan ontvangt u van ons een brief. Hierin staat wanneer uw patient informed consent heeft gegeven en bij welke dietist zij aan de slag zullen gaan. Daarnaast krijgt uw patient ook labbepalingen. Mochten er afwijkende waarden naar voren komen, dan geven wij dit aan u door. Bij twijfel over de gezondheid van uw patient of overige problemen willen we dit graag met u samen bespreken.
 • Welke labbepalingen gaan jullie uitvoeren?
  We zullen in totaal 4x bloedafnemen. We hebben het dan over 23 ml per keer, waarvan 19 ml gebruikt wordt voor biobanking. Uit de overige 4 ml bepalen we de volgende waarden: - LDL, HDL en totaal cholesterol - Triglyceriden - Glucose en HbA1c
 • Hoe vaak moet mijn patient naar het Erasmus MC?
  Uw patient wordt gevraagd om in totaal 4x naar het Erasmus MC te reizen.
 • Welke lichaamsmetingen voeren jullie uit?
  Buiten labbepalingen om willen we ook graag een aantal lichaamsmetingen uitvoeren. Als eerste meten wij het gewicht en de lengte via standaard procedure. Daarnaast willen we ook een BIA meting met behulp van een In-Body, en REE meting met behulp van een Q-NRG afnemen.
 • Hoe wordt de medicatie aangepast?
  Onze onderzoekers passen de medicatie niet zelf aan. Wij vragen daarom van onze collega's (diëtist, huisarts of praktijkondersteuner) de medicatie van deelnemers aan te passen in overleg met de deelnemer zelf. Hiervoor volgen wij de "Handleiding demedicaliseren bij diabetes mellitus type 2". Daarnaast vragen wij de deelnemer elke 3 maanden 2x een 7-punts meting uit te voeren, mits zij meer dan metformine gebruiken en beschikken over een glucose meter. Reguliere zorg gaat gewoon door. U wordt op de hoogste gesteld van deelname, het kan dus voor komen dat u (controle)afspraken met uw patiënt op een ander dag/tijdstip moet plannen.
 • Bent u diëtist?
  Bent u diëtist en heeft u interesse om bij te dragen aan dit onderzoek? Dat kan! U kunt dan contact opnemen met TimedOnderzoek@erasmusmc.nl. Onze voorkeur gaat dan uit naar diëtisten in de regio Rotterdam en regio Den Haag, vanwege het feit dat deelnemers 4x in het jaar moeten afreizen naar het Erasmus MC. Als diëtist bent u verantwoordelijk voor het begeleiden van de deelnemers en een deel van de werving. Onder begeleiding valt: chatten met de deelnemers afwisselend tussen individuele en groepschats, en organiseren van 4 groepsbijeenkomsten.
bottom of page